donderdag 2 december 2010

We eten 683 calorieën meer en slapen langer in winter

Het lijkt wel alsof de Britten net als sommige diersoorten ook een winterslaap houden. Ze spenderen twee en een halfuur langer in bed en eten ook gemiddeld 683 calorieën extra per dag door de koude, donkere winteravonden.

Slaap

Een onderzoek bij 3000 Britse volwassenen toont aan dat ze in de wintermaanden heel wat langer slapen. Donker maakt ons namelijk moe omdat dit de productie van het hormoon melatonine stimuleert, net als dat bij dieren gebeurt. Een kwart van de ondervraagden slaapt elke nacht 10 uur tijdens de winter, in vergelijking met zeven en een half uur tijdens de lente en zomer. Vrouwen hebben hier meer last van dan mannen, 15 procent zegt dat ze nu in bed kruipen tegen 20 uur.

Sociaal leven

Vrouwen beweren meer te eten dan hun mannelijke evenknieën, bijna driekwart van de dames geeft toe 750 extra calorieën per dag op te nemen in vergelijking met de zomer. Daarnaast zijn we ook minder sociaal tijdens de wintermaanden, dit is vooral bij mannen zo. 43 procent heeft dan de moed niet om uit te gaan en familie en vrienden te ontmoeten. Een op de vijf voelt zich ook droevig of humeurig tijdens de winter.

Voorouders

Psychologe Donna Dawson: "Zeventig miljoen jaar geleden waren onze voorouders kleine zoogdieren die in de winter overleefden in een hol in de grond en een winterslaap hielden. Onze huidige slaapgewoonten zijn hier het gevolg van, toen moest energie bewaard worden en hun gezondheid beschermd worden." (ep)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten